Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mákvirág

 Legyen az bármilyen ünnep: Karácsony, Húsvét, Születésnap, Névnap, ez a csodás mákos finomság megkoronázza a fenséges fogások végét....

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3-4 dl langyos tej, 3 ek. porcukor, 1 mk. só, 2 ek olaj.

Töltelék: 5 dkg olvasztott vaj, 8-8 ek. darált mák és porcukor. Aki szereti rakhat bele vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is....

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát gyúrunk...Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros-langyos tejben. Mindent hozzáadva közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon, kb. 30x40 lappá nyújtjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, elkenjük, rászórjuk a mák és a porcukor keverékét. Feltekerjük, koszorúba hajtjuk és kb.2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk, a szeleteket kifordítjuk. Tojássárgájával lekenjük, forró sütöben pirosra, kopogósra sütjük.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

paariza@gmail.com

(paariza, 2010.01.18 08:34)

Egyszerűen zseniális ez a recept ! Nem csak gyönyörű , de fantasztikusan finom.Évtizedek óta sütöm a családomnak a kalácsokat , de tegnap , amikor ebből a receptből sütöttem diós változatot , mindenki elájult , annyira finom lett.Köszönöm neked ezt a fantasztikus élményt .Ezentúl gyakran kell ismételnem.